Mariakapel Enter

Sinds kort staat er in Enter een nieuwe kapel met een modern ontwerp. De vorm is het symbool voor twee vouwende handen. De moeite waard om te bekijken en om even tot rust te komen.

Het initiatief voor de bouw werd in 2014 genomen en de kapel werd in juni 2018 ingezegend.

De Mariakapel van Enter is ontworpen door een plaatselijke architect en gemaakt door ongeveer zes bevlogen vrijwilligers. Het resultaat mag er zijn. 

Voordat men aan de bouw kon beginnen moest een geschikte plek worden gevonden. Dat is gelukt, het gebouw staat op een toegankelijke, landelijke plek op de kruising Rondweg-Jagersweg, vóór de Blokhutte, het onderkomen van Jong Nederland.

De nieuwe kapel heeft de vorm van een gotisch kerkraam. De twee zijkanten zijn gekromd en lopen naar elkaar toe in een punt. Het is een symbool van gevouwen handen. In het gebouw staat een stenen Mariabeeld dat afkomstig is uit een gesloten kerk in Enschede. De buitenwanden zijn voorzien van houten plankjes, een heel karwei om die te maken en te bevestigen. De kapel is duurzaam gebouwd en past mooi in het landschap.  

Het bouwteam kreeg de complimenten van het bisdom, vooral wat betreft architectuur en afwerking. Het is een bijzonder gebouw geworden.

 

Enter heeft eigen Mariakapel.

Zie hier een film van RTV-Oost met uitleg over het ontstaan van de kapel.

Mariakapellen in de Nederlanden

Een Mariakapel is primair bedoeld als gebedsruimte, waar men bidt tot Maria, de moeder van Jezus. Volgens de rooms-katholieke traditie treedt Maria op als middelares tussen de gelovige en God. Mariakapellen bevatten altijd een afbeelding van Maria, meestal in de vorm van een Mariabeeld.

Vooral in Vlaanderen, Limburg, Noord-Brabant en in de katholieke streken Twente kan men op veel plaatsen, vaak in oude stads- en dorpskernen maar ook verspreid over het platteland, kleine Mariakapelletjes aantreffen. Plaatselijke bewoners kunnen er een kaarsje opsteken en hebben er een moment van bezinning.