April 2018


Enter bouwt Mariakapel met moderne, eigentijdse uitstraling

‘Eindelijk eens geen kopie van de andere kapelletjes in Twente’.


Op de hoek van de Rondweg en de Jagersweg in Enter verrijst een Mariakapel. Niet één zoals er zoveel zijn in Twente, maar een modern vormgegeven heilig huisje, bedoeld voor iedereen, ongeacht geloof.

Regien Klein Hegeman

 

Enter

Met een compliment van de Utrechtse bisschop in de achterzak legt Stichting Mariakapel trots de laatste hand aan een unieke kapel die Enter straks rijk is. „De bisschop was zeer onder de indruk van liet ontwerp", vertelt Ellen Spoelder, woordvoerder van de stichting. „Eindelijk eens geen kopie van de andere kapelletjes in Twente, was zijn reactie."

Op de hoek van de Rondweg en de Jagersweg springt het bouwwerk meteen in het oog. Wat het heilig huisje bijzonder maakt is het dak tot aan de grond. Het lijken twee tegen elkaar gevouwen handen. Volledig uitgevoerd in hout, wat in Twente weinig voorkomt. Alleen de vloer is van beton.

Zes gepensioneerde vrijwilligers zijn bijna dagelijks vol passie aan de slag met het huisje. „Erwin Kamphuis van 4D Architecten Enter heeft het ontworpen. Hij wilde een moderne, eigentijdse uitstraling.

Boven de deur en aan de achterkant komt groen getint glas, waardoor het zonlicht mooi naar binnen schijnt. Overdag staan de eiken deuren open, 's avonds gaan ze weer dicht."

 

De bouwers van de Enterse kapel: Johan Spoelder, Reinhard Geels, Gerard Broekkamp, Herman Wolers, Herman Wielens, Harrie Kienhuis en Ellen Spoelder. FOTO LENNEKE LINGMONT

 

Behoefte

Plannen om een Mariakapel te bouwen lagen er al jaren. De financiering, uitvoering en een juiste locatie zorgden voor vertraging. „Er bleek veel behoefte aan een bezinningsruimte buiten de kerk. Een plek waar je even tot rust kunt komen.

Daarom hebben we in 2014 de stichting opgericht. De kapel is voor iedereen bedoeld, ongeacht geloof. Dus niet alleen voor katholieken. We hebben voor deze locatie gekozen omdat de grond van de kerk is. Zodoende hoefden we geen grond aan te kopen", zegt Spoelder. De kosten zijn 30.000 euro. Die worden deels betaald door sponsors.

Er bleek veel behoefte aan een bezinningsruimte buiten de kerk

- Ellen Spoelder

 

Veel geluk had de stichting met het Mariabeeld dat in de kapel komt te staan. Het beeld van 150 centimeter kon gratis opgehaald worden uit de inmiddels gesloten Pauluskerk in Enschede.

Bang voor vandalisme of vernieling is de stichting niet. Met de naastgelegen scouting Jong Nederland zijn goede afspraken gemaakt. Het bouwwerk wordt omheind door een houten hek. Voor auto's geldt een parkeerverbod in de berm. Bezoekers moeten op liet terrein van de scouting parkeren en kunnen via een aangelegd rolstoel en rollatorvriendelijk pad naar de kapel.

Eind dit jaar is de Mariakapel klaar. Pas in de Mariamaand mei wordt hij officieel geopend.


■ Donaties voor de Mariakapel zijn welkom op IBAN NL91RBRB0943760380 t.n.v. Stichting Mariakapel